Азербайджан заяви, че антитерористичната му операция в Нагорни Карабах продължава успешно, предаде Ройтерс. Баку направи това изявление,

...
Азербайджан заяви, че антитерористичната му операция в Нагорни Карабах продължава успешно, предаде Ройтерс. Баку направи това изявление,
Коментари Харесай

Азербайджан отвърна на САЩ: Антитерористичната ни операция протича успешно

Азербайджан заяви, че антитерористичната му операция в Нагорни Карабах продължава сполучливо, съобщи Ройтерс. Баку направи това изказване, след като САЩ призоваха интервенцията да бъде спряна.

След месеци на нарастващо напрежение в Нагорни Карабах Азербайджан обяви тази седмица, че подхваща антитерористична интервенция, включваща изпращане на войски в района и приложимост на артилерия.

Мерките " продължават успешно ", като биват унищожени оръжия и военно съоръжение, написа министерството на защитата на Азербайджан в информационното приложение " Телеграм ".

Нагорни Карабах е интернационално приета територия на Азербайджан, само че част от нея е под фактическия надзор на арменски сепаратисти, които настояват, че това е земята на предците им, отбелязва Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонни диалози както с президента на Азербайджан Илхам Алиев, по този начин и с премиера на Армения Никол Пашинян, като прикани Баку неотложно да постави завършек на интервенцията си.

След диалога на Блинкън с Алиев Държавният департамент съобщи, че азербайджанският водач е " изразил подготвеност " да спре ограниченията, свързани с антитерористичната интервенция, и да организира среща с представители от Нагорни Карабах.

В информации на руски новинарски организации, на които се базира Ройтерс, се споделя, че в диалога си с Блинкън азербайджанският президент Алиев е изтъкнал, че Азербайджан ще спре антитерористичната си интервенция, в случай че въоръжените арменци в Карабах сложат оръжията си и се предадат. Руските организации се базират на изказване на азербайджанското президентство.

От изказване на Държавния департамент излиза наяве, че в диалога си с Никол Пашинян държавният секретар Блинкън е споделил на арменския министър председател, че Ереван има цялостната поддръжка на Вашингтон.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за " неотложно прекъсване на сраженията ", отбелязва Ройтерс.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР